Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye, kurulduğundan bu yana en büyük altın rezervleri bulunduğu dönemleri yaşıyor.
2022’nin ilk altı ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez BANKASI (TCMB), altın rezervlerini net 63 ton artırarak Dünya’da en çok altın alımı yapan merkez bankası oldu. TCMB’yi sırayla 44 ton ile Mısır ve 34 ton ile Irak merkez bankası takip etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dünyada altın rezervini en fazla artıran bankalardan biri olduklarını belirterek “Mevcut altın rezervimiz 765 tona ulaştı. Yıl sonu hedefimiz 800 ton” dedi.
Altın/Rezerv neden stoklanır?
Dış ticarette, günlük hayatta, dünya çapında alışverişte kullanılan ve herkes tarafından kabul gören paralara rezerv para denir.
Günümüzde rezervi yüksek olan gelişme yolundaki ekonomiler riski daha düşük kabul edildiğinden uluslararası yatırımları daha kolay çekebiliyor. Gelişme yolundaki ekonomiler arasında yaşanan rezerv arttırma yarışının temel nedeni budur.
Türkiye, neden altın stokluyor?
Ortadoğu coğrafyası, tarihte bir çok savaşlara, olaylara şahit olmuş bir coğrafyadır. Dünya’nın en zor coğrafyalarından biridir. Hatta en zorudur. Böyle bir coğrafyada hayatta kalmak zorundasın. Türkiye, etrafı düşmanları ile çevrili bir yerde, bir kurtlar sofrasında gelişme ve büyümeye çalışıyor. Her an savaş çıkabilme potansiyele sahip coğrafyada büyümek biraz sancılı olur. Savaş zamanında kağıt paralar işe yaramaz, altın kullanılır, bir üst başlıkta belirttiğimiz gibi… Aslında Türkiye’nin altın stoklamasının ana nedenlerinden biri budur. Kağıt para/döviz kumar gibidir, bir artar bir düşer. Fakat altın her zaman değerini korur. Bu denli büyük güçler sürekli altın stoku yaparlar. Son yıllarda en başında da Türkiye…
Kaan Saraç ile Politik An’lar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.