Azerbeycan ve İsrailin neden arası iyi ?

sagcihaber.com Yöneticilerinden Siyaset ve politikalar uzmanı Muhammed Özer'in Kaleme aldığı yazımız, iyi okumalar.

Azerbaycan 1991’dd Sovyetler'den koparak bağımsızlığını ilan eder. Bu bağımsızlığı 25 Aralık 1991’de tanıyan ilk devlet israildir.

Bununla birlikte Azerbaycan'ın İsrail'de bir büyükelçiliğinin ve hatta İsrail'in de Ermenistan'da büyükelçiliği yoktur.

2006'da Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattının devreye girmesi neticesinde İsrail, Azerbaycan’ın ikinci en büyük petrol ithalatçısı konumuna gelir. Azerbaycan Devlet Petrol şirketinin İsrail'in Asdod petrol bölgesindeki payı %5 olur.

İsrail-Azerbaycan ticaret cirosu 5 milyar doların üzerinde. 2007, 2009, 2017 ve 2019'da iki ülke arasında farklı konularda yapılmış anlaşmalar da cabası. Bu arada Azerbaycan havayolu AZAL 93'ten beri Tel Aviv'e haftada iki kez uçmaya devam eder.

İsrail'in enerji ve ekonomik güvenliğinde Azerbaycan'ın yeri açık bunun yanında Azerbaycan'ın askeri ve güvenlik alanındaki en yakın dostu İsrail olmuştur.

Azerbaycan hükümeti ve Halkı için Yahudiler hiçbir zaman tehtid olmamıştır, hatta Bunun yanında İsrail'de Azerbeycan göç eden 70 binden fazla Azerbaycan asıllı Yahudi yaşar.

Azerbeycan bağımsızlık mücadelesi ve kalkınma mücadelesi verirken İsrail büyük bir rol oynamıştır. Bunun yanı sıra İsrail içinde yeni kurulan TÜRK devleti büyük bir müttefiktir.

Azerbeycan - İsrail ilişkisi tamamiyle çıkar ilişkisine dayalı bir ilişkidir.

Devletler için çıkar ilişkileri her zaman önceliktir, İsrail ve Azerbeycan ilişkisi ise tamamiyle Müttefik, Ticaret ve Bağımsızlık ilişkisine dayanmıştır.

Bu ilişki ise diplomasi alanında başarılı bir ilişkidir.