Günübirlik Kiralık Evlerle Alakalı Meclise Yasa Teklifi Geliyor

Günübirlik Kiralık Evlerle İlgili Açıklamamız ;

Genç Turizmciler yönetim kurulu başkanı Onur Sabırlıoğlu yapılan günübirlik kiralık evlerle ilgili yapılacak düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasıyla ilgili yapılan kanun teklifiyle ilgili mecliste bazı çalışmalar yapılmaya başlandı.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde farklı konaklama alternatifleri sonucunda konutlarda kısa sürekli konaklama yapılmaya başlandığı ve turistlerinde bu konaklamaya yöneldiği tespit edilmiştir.Özellikle turizm ülkesi olan Türkiye’de son yıllarda ciddi sayıda münferit şekilde artan günübirlik evlerin turistler tarafından tercih edilmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanımız bu konuda harekete geçerek bir çalışma başlattı.Turizm amaçlı kullanılan bu konutlarda hem kayıt dışının önüne geçilmesi , kiralama ile kazanılan gelirlerin kayıt altında olması hemde güvenlik açısında konaklama yapanların kolluk kuvvetlerine bildirilmesi açısından yapılan çalışmalar önem arz etmektedir.Bizlerde turizmciler olarak bu konunun hızlı bir şekilde çözülecek olmasından dolayı çok mutluyuz.

Devletimizin bu konunun üzerine ivedilikle gitmesi konaklama sektöründe yaşanan kayıp kaçakların önüne geçilmesi açısından çok önem arz etmektedir.Ayrıca ülkeye gelen turistlerin güvenliği , turizm sektörün geleceği ayrıca otel yatırımcılarımızın korunması açısından Sayın bakanımızın yaptığı bu çalışmalar tüm turizm sektörünü mutlu etmiştir.

Konaklama vergisi , tga gelirleri , vergi gelirlerinin bu çıkacak kanunla resmiyete kavuşması devletimize katkı sağlayacak olmasıda çok önemlidir.

Yasa dışı bu işi yapanlara 1.000.000₺ ceza geliyor .

İzin belgesi olmayıp turistik amaçlı konut kiralaması yapanlara 100.000₺ ceza verilmesi çaydırıcılık açısından çok önemlidir.Kanunda aynı daireyi 100 günden fazla süreli sözleşme yapıp bir yıl içerisinde 4 defadan fazla kiralama yapanlara 1 milyon ceza kesilecek.

Ayrıca kanun teklifinde İzin belgesini alma yükümlülüğü kiraya verene ait olacak. Kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi halinde bu kiralamalar, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilecek.

Ayrıca bir müjde vermek istiyorum buradan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a tüm seyahat acenteleri adına teşekkür ediyoruz.Turizm amaçlı kiralama faaliyetlerinin pazarlaması sadece seyahat acenteleri tarafından yapılacak olması bizleri çok mutlu etmiştir.Bu sebeble acentelerimize ek bir gelir sağlanacaktır.Türkiye geneline baktığımızda ciddi sayıda günübirlik konaklama faaliyetleri yapan kişiler artık tüm pazarlamalarını acenteler vasıtasıyla yapacaktır.Özellikle yaz sezonunda Antalya başta olmak üzere ülkeye giriş yapanların otelde kalmayıp bu tarz evlerde kalması ve bunların sistemde olmaması tüm turizmcilere sorun yaratmıştır.

Ağustos ayında otelcilerinde gündeme getirdiği bu konu üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın aksiyon alıp hızlı bir şekilde bu sorunu çözmesi bizleri çok mutlu etmiştir.

Seyahat acentelerinde işin içine dahil edilmesi bu faaliyetlerin acenteler üzerinden yapılacak olması bizleri sevindirmiştir.

Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

KARAR: https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y2/T2/WebOnergeMetni/c18cfebd-32d9-41d7-a632-30019274871a.pdf