Yetenekli bir savaşçı komutan, yenilgiyi imkansız kılacak bir pozisyonu temin eder ve düşmanını yenme fırsatını kaçırmaz. Sizce bu nasıl olur? Saldırı savunmanın sırrıdır; savunma, bir saldırının planlanmasıdır. Sıradışı bir lider ; iradesini düşmana empoze eder ancak kendisinin düşman iradesiyle yönlendirilmesine izin vermez.
Abdülkadir Geylani Hazretleri diyor ki; “Sen kendin kör isen, bir başkasını elinden tutup bir yere nasıl götürebilirsin? Ancak kendi gözleri gören kişi, başkalarını bir yerden bir yere götürebilir. Denize düşen ve yüzme bilmeyen birisini ancak mahir yüzücü olan birisi kurtarabilir.” Türkiye Süper Güç , Hedef 2023 sloganıyla bu yola baş koyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Güçlü ve sağlam bir lider. Türk halkının çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.” Sözüyle bahsettiği Sıradışı Lider Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savunma sanayi icraatlerine bir göz gezdirelim.
1.TCG ANADOLU
Bölgesinde lider, dünyada söz sahibi Türkiye’nin konumunu perçinleyen sembol: Dünyanın ilk Siha gemisi TCG ANADOLU !
2. BAYRAKTAR TB3
Ne ABD , Ne İsrail! Tarihe not düşüyorum diye duyurdu: Bayraktar TB3 ve Kızılelma devrim yapacak. Bayraktar Teknoloji Lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar , Bayraktar TB3’ün ilk uçuşunu bu yıl yapacağını belirtirken, dünyada kısa pistli gemilerden inip kalkmaya ve görev yapmaya başladığında dünya muharebe tarihinde devrim yapacaklarını ifade eden Selçuk Bayraktar; “Bunuda buradan tarihe not düşmek isterim.” Dedi.
3.BAYRAKTAR KIZILELMA
Baykar’ın öz sermayesiyle milli ve özgün olarak gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı 18 dakika süren ilk uçuşu, Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açmış oldu. TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek.
4. ALTAY TANKI
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın; “Yıkılmadık, pes etmedik, geri adım atmadık ve başardık.” sözleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği Altay Tankı önemli bir kuvvet unsuru olarak şanlı ordumuzun gücüne güç katacak, TSK’nın etkin, caydırıcı ve saygın niteliklerini daha da artıracaktır.
5.HÜRJET
Milletimizin asırlardır peşinde koştuğu, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren de hep peşinde koştuğu, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren de hep peşinde olduğumuz hayalleri birer birer gerçekleştiriyoruz. TUSAŞ tarafından tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Hürjet eğitim ve hava desteği uçağı. 2023 yılında ilk uçuğunu gerçekleştiren Hürjet 26 dakika havada kaldı.
6.F16 ÖZGÜR PROJESİ
Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Blok 30 savaş uçaklarının milli imkanlarla aviyonik modernizasyondan geçirilmesi için başlatılan ÖZGÜR Projesi, ilerliyor. Milli görev bilgisayarı başta olmak üzere birçok ürünün tedarikçisi olan ASELSAN, 2022 yılı içerisinde seri üretim teslimatlara başladı.
7. TCG DERYA
2016 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Donanmasının açık denizlerde ve okyanus ötesi sulardaki operasyonlarında birden çok gemiye aynı anda akaryakıt, su, erzak, yedek parça, tıbbi malzeme, cephane vb. ihtiyaçlarını denizden ikmal yöntemiyle giderebilecek; bünyesindeki etkin savaş yönetim kapasitesi ile harp zamanında komuta kontrol gemisi görevi görebilecek bir Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi’nin (DİMDEG) Türk Deniz Kuvvetlerine kazandırılması maksatlı DİMDEG Tedarik Projesi’ni başlattı.
8.TCG İSTANBUL
Türkiye Cumhuriyeti’nin MİLGEM projesi kapsamında, dışa bağımlılığını azaltmak maksadıyla ve savunma sanayiinin modernizasyon ve yenilenme çabalarıyla prototipini oluşturulan gemilerden TCG İstanbul (F-515) savaş gemisi, 23 Ocak 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından İstanbul Tersanesi’nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla denize indirilmiştir.
9.VURAN
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu silah, araç ve gereçlerin teminine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Envantere katılan yeni ürünlerle güvenlik güçlerinin operasyonel kabiliyetleri artırılırken, güncel tehditlere yanıt verebilecek ürün ve çözümler kullanıma sunuluyor.
10.SİPER FÜZESİ
Sosyal medyadan test atışına ilişkin görüntüleri paylaşan Demir, SİPER Füzesi’nin bu başarısının Türkiye Yüzyılı’na girerken Türk milletine yeni yıl hediyesi olduğunu belitti. 2023’ün yerli hava savunma sistemleri için önemli bir yıl olacağının da altını çizen Demir, “Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER hizmete sunulacak.” dedi.
Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin korunması amacıyla geliştirilen SİPER, uzun menzilde ve dağınık mimaride hava savunması sağlayacak. Hava soluyan hedeflere karşı etkili olan SİPER ileriki geliştirme aşamalarında balistik füze engelleme yeteneğine de kavuşturularak.
11.MAM-T AKILLI MÜHİMMAT
Türkiye’nin güdümlü mühimmat üssü Roketsan halihazırda Türk Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) tek mühimmat tedarikçisi konumunda bulunuyor. Roketsan, SİHA platformlarının düşük ağırlıklı ve yüksek etkili mühimmat ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk olarak L-UMTAS üzerinden MAM-L’yi geliştirdi. Roketsan, sonrasında ise daha küçük hedefler için CİRİT Füzesi üzerinden MAM-C Mini Akıllı Mühimmat’ını geliştirdi.
12. STM 500 DENİZ ALTI
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türkiye’nin savunma sanayii hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş., denizaltı konusunda kendisine verilen, “milli imkânlarla savaş denizaltısı dizayn edilmesi ve inşası için sanayi altyapısının geliştirilmesi” görevlerini başarı ile sürdürerek, Türkiye’nin milli denizaltı üretim serüveninde tarihi bir adım attı.
“Tahtadan gerçekler, elmastan vaatlerden daha sağlamdır. İdeal devlet, ortak aklın yanlışlıklarını algılayabilecek bir üst akıl tarafından yönetilmelidir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.